lördag 16 juni 2007

Serum #26/27/28 - 2006

Serums avskedsnummer kom - till sist! - ut i mitten av april 2006. Så här lät det då:

HUR VILL NI HA DÖDEN LEVERERAD?

Efter sju år på den svenska tidskriftsscenen tar nu Serum farväl med ett hejdundrande trippelnummer. Sverige blir en litteraturtidskrift fattigare, och Statens Kulturråd kan andas ut för en stund.

När en av tidskriftens käraste illustratörer skulle sända en bild till föreliggande nummer, löd ämnesraden i hennes mail; ”Hur vill ni ha Döden levererad?” Det är en mycket bra fråga, som vi i redaktionen naturligtvis också ställt oss inför detta sista nummer. Hur säger vänner definitivt adjö? Hur avslutas någonting som varit oss så nära och självklart? Ska man lämna scenen med en stor smäll, eller tyst somna in? I sann serumsk anda har vi tagit lite av varje, blandat och gett. Det är sällan ett nummer har gått till tryckeriet, och vi har varit helt på det klara med vad vi ska få tillbaka. Däri har också en stor del av charmen legat, både för oss som redaktörer och – får man hoppas – även för läsaren.

Likt litterära klassiker som Bibeln eller Sveriges rikes lag, lämpar sig detta tjocka nummer alldeles utmärkt som kantstopp i bokhyllan. Men innan dess bör man slå sig ner i vårsolen och njuta av poesi och prosa av Veronica Härkönen, Magnus Ödmark, Therese Ekstrand, Mohamed Omar, José Roberto Torero, med flera, med flera. Naturligtvis bjuds det också på tillbakablickar över åren som gått, och ett fullständigt medverkanderegister för perioden 1999-2006. Vi tar livtag på kulturtidskriftsstödet, och i sista delen av Serums Författarskola bjuds en lektion i att skriva följebrev. Några velocipeder rullar stilla förbi, och den unge Leocádio svarar på frågan varför så många fotbollsspelare är flintskalliga. Maria Lindberg presenterar fotografier från spridda delar av Europa, och Queer As Karin tar ett glas för mycket på gaystället. Serum #26-28 är alltså precis vad man kan förvänta sig; ett spretande busigt knullrufs. Det finns betydligt sämre sätt att ta farväl.

180 sidor Serum är härmed levererad. Döden har anlänt, uppdraget slutfört.

Tidskriften Serum; Tomas Ekström, Lars Palm, Jonas Svensson


Medverkar gör bland andra:

Susanne Adolfsson
Per Alvsten
Johanna Anckarman
Jonas Bergh
Andreas Björsten
Johan Christiansson
Isabell Dahlberg
Megan Dorrell
Therese Ekstrand
Per Engström
Daniel Gahnertz
Annika J. Hagström
Veronica Härkönen
Viktor Johansson
iodine Jupiter
Anna Jörgensdotter
Maria Lindberg
Pontus Lindh
Petra Mölstad
Edith Mörtland
Mohamed Omar
Thomas Rosengren
Johan Sjöholm
Anneli Sundqvist
Jose Roberto Torero
Rhonda Waterfall

180 fullspäckade sidor!