lördag 16 juni 2007

1999 - Serum år 1 - Kuriosa, bilder, recensioner

NUMMER ETT OCH RELEASEFEST

Det allra första numret av Tidskriften Serum såg dagens ljus i mars 1999. Upplagan var 500 exemplar, antalet prenumeranter 0!

Serum lanserades på Inkonst nära Möllevångstorget i Malmö. Jonas Bergh, Andreas Tandersten och Patrik Högberg läste texter ur numret, och den lilla jazzorkestern Hamp's Hump (med icke helt okände gitarristen Johan Lejonhufvud) spelade, och dessutom visades iodine Jupiters kortfilm "Likplundraren". Mija var dj, publiken kom, och polisen också.

NUMMER TVÅ OCH SUCCÉ

Vi hade knappt återhämtat oss efter releasefesten för nummer ett innan det var dags att börja förbereda nästa. I maj 1999 kom nummer två ut, blå och fin med Volvo Amazon-ratt på omslaget. Och vi hade hela två (2) prenumeranter att skicka ut det till! Releasefesten på Panora i Malmö blev dock en hejdundrande succé med en proppfull lokal och kö långt ut på gatan. Anna Jörgensdotter, Ars Ultima och iodine Jupiter framträdde. Mumiepulver utlottades, rökelse brann, Palle var dj och konstgruppen "ha" presenterade "Meet my meat". En minnesvärd afton!

Sydsvenska Dagbladet skrev att iodine ville spela schack med Marilyn Manson:

ORANGE HÖST

Redaktör Ekström som hade utbildat sig i grafisk formgivning tog över layouten, men det var minsann inte alla som var förtjusta i den orangea färgen på omslaget. Susanne Adolfsson bidrog med mycket fina illustrationer!
Releaseparty blev det igen på Panora, ett välbesökt och uppskattat evenemang där Maria Lindberg och Hans-Olov Andersson läste texter medan Patrik Högberg framförde skandalösa visor och Lars Domino showade och drack Gammeldansk. I biosalongen visades konstfilm och installationen "1: sammelsurium". Melin och Ekström var dj:s.

FJÄRDE NUMRET: SERUM BLIR ÄLDRE, SKRIBENTERNA YNGRE

Nummer fyra var ett samarbete med Ungt Forum på Malmö stadsbibliotek, Unga örnar och ABF. Ett nummer med unga författare och fotografer, förmodligen det nummer som är minst representativt för Serum.

Omslagsbilden föreställer för övrigt en bowlingbana. Släppefest blev det även denna gången, i Röda Rummet på Malmö stadsbibliotek.

Inga kommentarer: